Jag fick en kommentar förra veckan, från Emma. Det hon undrar är något som jag också undrat under en period och som gnagt i både Leif och mig. Åke älskar ju sina Hipp-burkar men alla verkar ju bara kunna "ge barnet det som ändå alla andra äter", som det så enkelt heter. Vi har låst oss lite, eftersom vi är livrädda för att ge för mycket/för lite, fel, för lite näring och så vidare i all evighet. Så här lyder kommentaren: Jag behöver din hjälp! Jag har en dotter, Line, i din sons ålder och än så länge är hon uppfödd på bröstmjölk (dock slutat amma), gröt, smörgåsar och barnmatsburkar. Nu när hon närmar sig året känner jag att jag måste(!) ta tag i att laga hemmalagad mat åt henne. Problemet är att jag själv har noll intresse för mat och känner mig ganska kass när jag ska koka ihop något. Däremot vill jag ju bli bättre och föregå med gott exempel för henne. Pappan i hemmet lagar så klart mat men vi känner oss båda lite begränsade när det gäller att laga gott och nyttigt till Line. Hur gör ni? Tips på barnvänliga recept som är e n k l a att laga mottages gärna. Emmas kommentar får också ytterligare en kommentar, så vi kan nog dra slutsatsen att det här är något som många av oss grubblar på. Så här skriver Hanna: Åh, jag är i exakt samma sits som Emma som kommenterade ovan! Det låter så enkelt när alla ger det som serveras till resten av familjen, men vi äter ofta stark och ”icke-bebisvänlig” mat. Plus en bebis som är kräsen när det som ges inte kommer ur en Hipp barnmatsburk. Hoppas du har några bra tips! I och med att vi köpte vår första matkasse, bestämde vi också där och då att nu ska Åke få testa den också. Vi har undvikit alldeles för fiberhaltiga saker (vet ej om det ens är nödvändigt?) men annars har vi gett honom den maten vi lagat. Vår eminenta sköterska på BVC gav oss tipset att börja ändra på lunchen, då hinner lilla magen hantera det nya käket under dagen innan det är dags för sovning. Därför kör vi på med burkar till middagar än så länge men hittills har Åkes mage inte protesterat, så inom kort kanske vi byter ut middagen också. Det är ju bara SÅ svårt att veta hur mycket man ska ge men vi försöker ge ungefär lika mycket som det brukar vara i en burk, på en höft. Åke är otroligt matglad och visar aldrig några superstora tecken på att vara mätt men jag inbillar mig att vi skulle märka om han fick för lite mat flera dagar i rad, så det tror jag egentligen inte att man behöver oroa sig för. Det är ju bara det att det känns SÅ HIMLA PINSAMT att ge sitt barn burkmat vid ett års ålder!!!!!!!!!!!!!! FY SÅ LAT FÖRÄLDER! Så hemskt att känna så och jag tror faktiskt att det är 80% inbillning. Däremot känner jag att Åke börjar kunna hantera större bitar mat och visa intresse för det vi stoppar i oss och då har jag svårt att försvara alla dessa glasburkar som översvämmar vårt hus. När man kommer till matburkar från ett år tycker jag ändå att de är mycket mer kryddade och goda än innan, så vi kommer absolut köra på med dem parallellt när vi inte har något annat alternativt eller när vi ska åka bort eller äta på stan. Vi måste sluta skämmas över burkarna! Man KAN vara en bra förälder utan att ha ett barn som äter plankstek vid ett års ålder! Men självklart är det svårt att inte känna av den ständiga stressen och pressen på utveckling och skräcken att man ska beröva sitt barn en massa smakupplevelser. Tanken har slagit mig en gång att Åke kanske kommer ha med sig burkar på skolan hela uppväxten. Jag är rädd för att göra FEL helt enkelt, the story of föräldralivet. Jag tror i alla fall att när det kommer till mat för de små liven ska man tänka på: 1. Ditt barn är DITT barn, och har SIN smak. 2. Bara för att Pelle i grannhuset började äta husmanskost med bestick när han var sju månader, kanske inte ditt kommer att göra det förrän hen är 3 år. 3. Vissa barn får äta själv med händerna (BLW) och det verkar enligt vissa som det enda sättet för att de ska lära sig att äta. Vissa barn blir matade av någon hela tiden. Alla barn växer upp och äter själva till slut ändå. 4. Ha inte bråttom! Testa er fram! Äter ni tacos en kväll, ge barnet lite avocado, lite majs, fetaost eller lätt kryddad färs. Börja inte med två fulla tortillas. Vad säger ni? Ska vi fylla på med tips, erfarenheter, råd, RECEPT och pepp i kommentarsfältet, till Emma, Hanna, mig och ALLA andra? Så kan jag göra en sammanställning sen som vi alla kan printa ut och ha på väggen. #ödmjuk Till sist, kom ihåg! DO WHAT WORKS FOR YOU! Något som fantastiska Jenny alltid säger och som går applicera på nästan allt.