Igår gjorde jag en så himmelens god fiskgryta! Var sugen på saffran och lax men ville inte riktigt göra den klassiska saffranssoppan utan testade ett recept som kändes både lite lyxigare och matigare. Den kräver ingen förberedelse, förutom att tina fisk om den är fryst, och går otippat snabbt att svänga ihop! För fyra portioner behöver du: [su_list icon="icon: circle-thin"] 400 gram torskfilé 300 gram laxfilé (jag gillar lax mer så jag tog lite mer lax och mindre torsk) 300 gram räkor med skal (vi hade utan skal) 1 burk musslor (vi skippade det) 1/2 purjolök 1/2 gul löl smör att bryna i 1 vitlöksklyfta 1 ½ tesked tomatpuré 1½ tesked salt 1 tesked timjan 1 tesked basilika 2½ dl. torrt, vitt vin 1½ fiskbuljongtärningar 2-3 dl. vispgrädde efter smak 1 dl. crème fraiche 2 dl. vatten 1 paket saffran (0.5 gram) bröd som tillbehör (om du gillar bröd) [/su_list] Som jag skrev tidigare, lägg fram fisken på förmiddagen så den får tina ordentligt. Vill du förbereda, hacka den i bitar när den är tinad och lägg i kylen (alltid bra att tidsoptimera!). Börja med att strimla purjolök och hacka lök, som du sedan fräser i en gryta ett par minuter. Pressa ner vitlök, rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika och fräs en liten stund till. Häll i vinet (ta en slurk själv också för extra njutning) och smula ner buljongtärning och koka några minuter. Sen kan du röra ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran och låta det sjuda i ungefär en kvart. Skär fisken (om du inte redan tidsoptimerat), lägg i grytan och låt sjuda 5-10 minuter till. Skala räkorna (om de har skal kvar alltså) och tillsätt dem tillsammans med musslor (om du vill). KLART! Till serveringen la vi till lite rökta kräftstjärtar, en aioli som Leif gjorde lite snabbt och... ...vitlöksbröd! SÅ GOD MAT! Kändes lite matigare än soppa och lyxigare än vardagsmat men framför allt som en perfekt start på dessa underbara juletider med en touch av saffran! Självklart går det dra ner på mängden fisk och vi försökte köpa allt som gick ekologiskt, som vanligt. En till bonus är ju att när du ändå öppnat en vinflaska för att ha i maten, "måste" den ju drickas ur, annat vore väl oförskämt?! [su_list icon="icon: heart-o"] Ha en underbar första advent! [/su_list]