Igår lagade vi något jag aldrig hade kommit på om jag inte upptäckt tidningsappen Readly och där hittat tidningen Vego. I den kryllar det av fantastiska recept, det ena mer annorlunda än det andra! OBS! Vill varna er för att denna rätt är EXTREMT full av kolhydrater = mums om man är into sådant. Hur som helst, tidningen är (tror jag?) helt vegansk och har därför sådana alternativ i ingredienserna. Vi gjorde en lite alternativ variant eftersom vi ej är veganer, men jag skriver ut båda alternativen! För att tillaga denna rätt (ungefär 4 portioner) behöver du: 1 sötpotatis 2 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor (jag tog några extra eftersom de var minismå + supergott) salt peppar valfri pasta, vi valde fullkornsspaghetti 1 grillad paprika på burk (visste ej att det fanns och vi hittade bara en strimlad variant, men tog vad vi trodde var strimlor från en paprika) 5 soltorkade tomater ½ tesked balsamvinäger 1 msk tomatpuré 2 dl mjölk/eller annat alternativ till mjölk 2+2 matskedar olivolja 1½ dl vatten ½ dl bjäst (även detta helt nytt för mig och det fanns inte på vår affär. Det är umamirika flingor som smakar ost. Vi använde parmesan i stället!) en liten nypa cayennepeppar Till garnering: pinjenötter persilja Slå på ugnen på 175 grader. Skala och tärna sötpotatisen, skala schalottenlöken och dela i hälften och låt vitlöksklyftorna ha kvar skalet. Lägg allt detta på en plåt med bakplåtspapper, på med 2 msk olivolja, salt och peppar och in i ugnen 15 minuter för rostning. Efter en kvart har gått kan du plocka ut vitlöksklyftorna och rosta resten fem minuter till eller tills potatisen är mjuk. Under tiden plåten är i ugnen kan du sysselsätta dig med: Rosta pinjenötter (behövs inte men tycker det är gott) Koka pasta Blanda alla övriga ingredienser, grillad paprika, soltorkade tomater, 2 msk olivolja, balsamvinäger, tomatpuré, mjölk, vatten, bjäst/parmesan, salt, peppar och cayennepeppar. När det i ugnen rostat klart häller du ner det i blandningen (glöm ej att skala vitlöken). Sedan mixar du! Det ska bli en så slät kräm som möjligt. Häll sedan ned krämen/såsen i den nykokta pastan och rör om! Lägg upp på tallrik, toppa med ännu mer parmesan, persilja och pinjenötter. Jag hade även på lite havssalt (inbillar mig att sötpotatisen äter upp lite salt?) samt några droppar citron. Det är helt klart en annorlunda smak och maträtt men faktiskt riktigt god! Innan vi fick Åke hade jag aldrig ätit sötpotatis men det är nu hans stora favorit och jag tycker att jag ser den i fler recept nu. Som sagt, det är mycket kolhydrater och en ganska tung rätt men det känns samtidigt fräsch och rolig! Jag rekommenderar den starkt och i vanlig ordning går den ju variera precis efter tycke och smak!